Sanal müzemiz 24 saat açıktır

Teberrü Kutusu

Nesne/Eser Adı: Teberrü Kutusu
Koleksiyon grubu: Kumbara
Materyal Türü: Kumbara
Konu/Etiket/Tema: Kumbara, Teneke Kumbaralar, Or Ahayim Musevi Hastanesi, Bağış, Yardım, Musevilik, Balat, İstanbul
Bağış yapan kişi ya da kurum: Ali Armağan Daloğlu
Koleksiyona geliş biçimi: Satın Alma
Boyutları (Derinlik): 6
Boyutları (Genişlik): 10
Boyutları (Yükseklik): 12
Nesnenin/Eserin Öyküsü: Balat Or-Ahayim Hastanesi resmi adıyla Özel Balat Or-Ahayim Hastanesi ve yaygın olarak Balat Musevi Hastanesi, İstanbul'da eskiden Yahudilerin yoğun olarak yaşadığı Fatih ilçesinin Balat semtinde Türk Yahudileri tarafından kurulan bir hastane. Hastane başta bir sağlık ocağı olarak 1898 yılında Osmanlı padişahı II. Abdülhamit'in fermanıyla kurulmuştur. Hastanenin kuruluş nedeni Balat semtinde yaşayan ve ekonomik nedenlerle yeterli sağlık hizmeti alamayan tüm kişilere hizmet etmek için bir sağlık ocağı yaratmaktı. Balat Or-Ahayim Hastanesinin temeli 19.yüzyılın sonlarında dönemin Türk Yahudi cemaati liderleri tarafından atılmış, iki yılı süren inşaatın ardından 1898'de "Hayatın Işığı" anlamına gelen Or-Ahayim Balat Sağlık Ocağı adıyla hizmete açılmıştır. Sağlık ocağı olarak başlayan Balat Or-Ahayim Hastanesi, zaman içinde gelişerek İstanbul’un en köklü sağlık kurumlarının içinde yer aldı.
1930 lu yıllarda teberrü kutuları yaparak bağış ve yardım toplamışlardır.
Balat Or-Ahayim Hastanesi, Balat Or-Ahayim Hastanesi Vakfı tarafından işletilir ve dört yılda bir seçilen bir yönetim kurulu tarafından idare edilir.


Eseri Üretenin Adı: Or Ahayim Musevi Hastanesi
Nesnenin/Eserin dili: Türkçe
Kütüphane/Müze Adı: Müze Kumbaram
Yayıncı Adı: Or Ahayim Musevi Hastanesi
Yapıldığı Dönem: 1930-1939
Yapıldığı malzeme: Teneke
Fiziksel durumu: Onarım gerekiyor
Genel Not: 1930'lu yıllara ait Or Ahayim Musevi Hastanesinin tenekeden yapılma bağış kumbarasıdır. En üstünde büyük harflerle OR AHAYİM MUSEVİ HASTANESİ yazar, hemen altında bir hasta ve hemşire görseli yer alır ve görselin altında büyük haflerle TEBERRÜ KUTUSU yazmaktadır. Yeşil, siyah ve sarı renkler hakimdir. Üzerinde para atma yeri vardır. Aynı zamanda boşaltma yeri üzerinden kapaklı açılmalıdır. Arkasında duvara asmak için asacak teli vardır.
Ağırlık (Gram, kilogram ya da ton olarak): 124
Sanal - Fiziksel Nesne: Sanal
Ülkesi: Turkey