Sanal müzemiz 24 saat açıktır

Genç Dalga ile Gelen Sanatta Ferahlık Hissi

Zülfü Livaneli Kültür Sanat Merkezinde Katmanlı sergiye yolculuk

 

“Genç Dalga” isimli bu sergi dizisi öncesinde sizlere gittiğim anda yaşadığım maceraları aktarmak istiyorum. Sergiye gitmek için yağmurun bir anda kara döndüğü bir öğleden sonrasını seçmiş olmam kültür merkezine gitmemi zorlaştırdı ama her şeye rağmen Zülfü Livaneli Kültür Sanat Merkezine varabilmem benim için bir zaferdi.

Sergi alanına gittiğimde daha öncesinden aşina olduğum birkaç kişiyi de görmek beni oldukça keyiflendirdi. Çankaya Belediyesinin bu sergi mekânını ücretsiz olarak sanatı halk ile buluşturması benim için her zaman takdire şayan bulduğum bir noktadır.

Ramazan Can “Ölüler de Görür, No,2” 2021

 Papler- Mache Üzeri Yağlı Boya 35x24x22

İlk dalga olan “Genç Figür” ü gezerken

Sergiyi kendi başıma gezerken sanatçıların kucaklamasının ötesinde dalgalar halinde mekândaki sanatın ritmini hissetmeye başladım. Her şeyin ötesinde figürün gösterimi sergilemede boğmadan başlı başına bazı işlerin yerinin olması en beğendiğim anlarından biriydi.

 

Sergi alanından genel görünüm

Serginin en beni çeken noktası ise işlerin birbiri ile konuşuyor olması ve en baştan itibaren Maria Roza Acar, Ahmet Ağıllı, Elif Beyaz, Ramazan Can, Emre Çalış, Lale Durak, Arzu Eş, Fatih Kahya, Kazım Şimşek, Mustafa Yılmaz’ın eserleriyle zengin ve sade bir anlatımın aynı potada eritilmiş olduğunu gördüm.

Zaman, yer ve tüm diğer kaynakların kısıtlı olduğu bir ortamda sanatçıların son işlerini üç dalga halinde bir kürasyon çerçevesinde sunmayı planlanmıştır. Bunlardan ilki olan “Genç Figür”, resim sanatının ilk çağlardan beri süregelen geleneksel tavrının yaşadığımız yüzyılda genç sanatçılarca izinin sürülmesini ve neden tercih edildiğinin anlaşılmaya çalışılmasını irdeler.  

Ne de olsa her şeyden önce imge vardı ve resim sanatının başlangıcı figür üzerinden oldu. Yüzyıllar süren bu geleneği yıkmaya yönelik yepyeni bir dalga çıktı; soyut resim. Bu doğrultuda ilkinin hemen ardından ikinci dalga olarak bu akım üzerinden üretim yapan sanatçıları “Genç Soyut” başlığıyla sunulacaktır.

Son olarak, hem geleneksel hem de çağdaş sanatsal kulvarlarda iki boyutun ötesinde üretim yapan genç sanatçıların işlerini “Genç 3. Boyut” sergisinde izleyicilerle buluşturmayı hedeflemektedir.

Siz değerli okurlarda bu dalgaların ritmine kendinizi kaptırmak isterseniz “Genç Figür” sergisi 09-23.02.2022, “Genç Soyut” 25.02.2022-13.03.2022, “Genç 3. Boyut” 16-31.03.2022 tarihlerinde Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Sanat Merkezi’nde görülebilir.

İbrahim Ethem Kandemir