Sanal müzemiz 24 saat açıktır

Dünya Kartpostal Günü Etkinliği

Dünyada birden çok noktada aynı tarihte aynı amaçla düzenlenen,  kartpostal severlerin bir araya geldiği Dünya Kartpostal Günü buluşmalarının bu yıl Türkiye’deki adresi Müze Kumbaram oldu. Heyecanla beklenen gün geldi. Günümüzde çok fazlaca gördüğümüz, herkesçe kolay erişilebilir sosyal medya platformlarından, yalnızca görsel odaklı iletişim araçlarından, bir duyguyu telefonda tek bir dokunuşla ifade edebilir olduğumuz bu günlerden azıcık da olsa uzaklaşmanın zamanı gelmiş oldu bizler için. Eskiden daha sık kullanıldığını bildiğimiz, anlamını üzerinde tasarlanan çizimle ifade eden bir kartpostal resminin temiz arka yüzüne düşünerek ve dokunarak hislerin ifade edildiği bir gündü aslında heyecan duyulan. İletişimde kalmanın zor ama önem ve emek isteyen aracını aynı duyguları taşıyan dostlar ile bir arada kullanma isteği, hem de Dünya Kartpostal Günü’nde…

Etkinlikte katılımcıları ilk olarak müzenin bahçesinde hazırlanan servis alanı karşıladı. Bu alanda çaylı kahveli sohbetlere yiyecek ikramları eşlik etti. Katılımcılar bir taraftan güneşin etkisinin artık iyiden iyiye azaldığının hissedildiği yazdan kalma son günlerin tadını çıkarırken bir taraftan da gönderi yapılacak adresleri tekrar kontrol edip, kart metinlerini gözden geçirme şansı buldu.

Müze ziyaretçilerini giriş katta ise yalnızca bu anlamlı güne özel hazırlamış olduğu sürpriz bir sergiyle karşıladı. Sergide dünyanın dört bir yanından farklı zamanlarda alınmış kartpostal örneklerinin yanı sıra temaya uygun nitelikte koleksiyondan seçilen kumbaralar da yer aldı.

Etkinlik müzenin kurucusu Ali Armağan Daloğlu’nun konuşması ile başladı. Müze müdürü Özlem Dengiz Uğur’un Postcrossing uygulamasına ve Dünya Kartpostal Günü’ne değindiği konuşmasının ardından katılımcılara posta kartları ve pullar teslim edildi. Fransız tasarımcı Pauline Chrétien tarafından hazırlanmış 2022 yılı remi kartpostalının üzerinde yer alan barış güvercinleri eliyle dünyanın dört bir yanına; değer verilen, önemsenen çokça da özlenen dostlara ulaşması dileğiyle yola çıktı kartlar. Katılımcılar etkinlikte Postcrossing uygulamasının hayata geçirilme amacını da içerecek şekilde hiç tanımadığı insanlara da kart gönderme şansı buldu. Müzeden temin edilen adreslere yazılanlarla beraber etkinlik sonunda yurt içinde 51 yurt dışında ise 26 farklı posta kutusuna ulaşmak üzere yola koyuldu kartlar.

 

Müze Kumbaram her ay belirlediği temaya uygun olarak seçilen ayın kumbarasını müzenin kayıt alanında sergileme geleneğini bu kez kartpostal günü etkinliği içerisinde gerçekleştirdi. Ayın kumbarası katılımcı eşliğinde yeni yerine yerleşti ve posta kartlarından bazı örnekler de buradaki yerini aldı.

Müze etkinlikte yer alamayanlar için Ekim ayı süresince 2022 yılı resmi posta kartını müzeden ücretsiz olarak temin edebileceklerini ve randevu alarak müzeyi ziyaret edebileceklerini duyurmuştu. Siz de ayın kumbarasını yakından görmek, barış güvercinleri eliyle bazı adreslere ulaşmak ve bu sıra dışı müzeyi ziyaret etmek için bir güzel bir neden yaratmak istiyorsanız hala ay sonuna kadar vaktiniz var gibi görünüyor.

ÖZLEM YILDIRIM