Sanal müzemiz 24 saat açıktır

9. Art Ankara ardından notlar

Çağdaş sanat Fuarı bu sene 9-12 Mart tarihlerinde düzenlenen Ankara’da ATO Congresium Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilen Ankaralı ve tüm sanat severlerin yoğun ilgi gösterdiği bu sanat fuarında geçen senenin verilerine göre;

  1. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı sanatseverlerin yoğun ilgisiyle beş günde 54 bin ziyaretçiyi ağırladı, görkemli anlara sahne olmuştu. 2022’de gerçekleştirilen fuarda Ankara Kent Filarmoni Orkestrası Oda Müziği Grubu’nun dinletisi ile başlayan açılış töreninde; Kültür ve Turizm Bakanı Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz, ATO Başkanı Gürsel Baran, Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Özdebir, Ankara Kent Konseyi Üyeleri, Ankara Milletvekili ve Başkent Ankara Meclisi Başkanı Nevzat Ceylan ve UNESCO’ya Bağlı Uluslararası Sanat Dernekleri Dünya Başkanı ve sanatçı Bedri Baykam konuşmaları ile yer almıştı. Ayrıca fuar kapsamında geleneksel olarak verilen Sanatçı Onur Ödülü’nün kazananı Zafer Gençaydın, Kurum Onur Ödülü’nü İmoga Müzesi ve Sanata Katkı Onur Ödülü ise Lucien Arkas almıştı.

 Geçen sene ArtAnkara 11.000 m2’de 102 katılımcı ve 1.000’i aşkın sanatçı ve onların 4.500’ün üzerinde eseri ile hazırlandığı fuar 54 bin ziyaretçi ile pandemi süreci sonrasında en çok ziyaret edilen fuarlar arasında yerini aldı. 33 ülkeden fiziki olarak 120 sanatçının bulunduğu fuarda, Nijerya’dan Almanya’ya Kore’den Rusya’ya Mısır’a kadar çok çeşitli milletlerden sanatçılar yer almıştı. 2019 yılının ziyaretçi sayısını geçerek bir rekora imza atan ArtAnkara ilgili konuşan Atis Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Bilgin Aygül, fuara gösterilen yoğun ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirdi: “2020 yılında fuarın ikinci gününde ilan edilen pandemi sonrası bir önceki yıla nazaran %65 oranında ziyaretçi kaybeden ArtAnkara, 2021 yılında, %55 artışla 28.000 kişi tarafından ziyaret edildi. Ancak bugün karşılaştığımız rakamlar çok daha tatmin edici. 54 bin sanatsever 8. Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı’nda coşkuya bir araya geldi. Bizler de sanatçılarımız ve katılımcı ülkelerimiz adına bu mutluluğu paylaşıyoruz. Panellerimiz, söyleşilerimiz, workshoplarımız ve canlı performanslarımızla Başkentlilerle bir kez daha sanatı buluşturmuş olmanın sevinci içindeyiz” dedi.

  1. Artankara Uluslararası Çağdaş Sanatlar Fuarı Onur Konuğu Rusya Federasyonu’nun Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov katılımıyla başlayan ve her sene zamanında gerçekleştirmek vazgeçilmez bir görev haline dönüşmüştür. Bu sene ArtAnkara motto olarak “Bilim ve Sanatla İyileşeceğiz” gerçeğini vurgulamak üzere yola çıkmıştır. Bu yıl ArtAnkara fuar alanında ara kat ve ikinci kat da sanatseverlerin ziyaretine açık olacak. 17.000 m2alanda 11 farklı ülkeden ve yurt içinden 150’ye yakın katılımcı, 42 farklı ülkeden 1500’ün üzerinde sanatçının 5000’in üzerinde eserini sanatseverlerle buluşturmuştur. Rusya Federasyonu’nun misafir ülke olduğu fuarda 30’un üzerinde söyleşi, 20’nin üzerinde performans ve müzik dinletileri gerçekleştirilmiştir.

Tüm bu etkinliklerin yanında, Cumhuriyetimizin 100. yılında ArtAnkara birbirinden değerli projelere, koleksiyonlara ve ilişkilere ev sahipliği yapmış bunlara bağlı olarak gelişen ve  Gelenekselleşen “Sanatçı Onur Ödülü” Hasan Pekmezci’ye,“Kurum Onur Ödülü” Burhan Doğançay Müzesi’ne ve “Sanata Katkı Onur Ödülü” Prof. Dr. Kıymet Giray’a verilmiştir.

Kişisel gözlemlerime gelirsem, bu seneki sergide bazı eserler o kadar nefes kesiyor ki insan gözlerini dakikalarca kaptırmaktan alıkoyamıyor. İnsan bazı imgelerde adeta büyülenip saatlerce vakit geçirmek zorunda kalıyor. Serginin ikinci katında bulunan Rus sanatçıların atık malzemelerden yapmış olduğu heykeller, Alpay Aksayar’ın figürleri ve aynı zamanda Piramid Sanat’da Oganaki’nin yapmış olduğu diaromalar oldukça etkileyen eserler arasında bulunmaktadır.

 Bütün bu güzelliklere rağmen olumsuz yanları da bulunmaktadır. Fuarın hem teknik olarak bazı konularda hem de yerleştirme konusunda birbirinin önüne geçen işler bulunmaktaydı.  Bunların yanı sıra ilk yarım saat içinde izlenilen hayranlıkla bakılan eserlerin daha sonrasında çok dip dibe olması dolayısı ile adeta bir körlük yarattığı da olumlu hale dönüştürülebilecek bir eleştirimdir.

Diğer Ziyaretçilerden görüşlerde şu şekilde; Öncelikle bilet ücretiyle alakalı fikrimi belirterek başlayayım. Bu kadar çok sanat eserinin bir arada sergilendiği bir fuarı görmek için katlanılabilir bir ücretti diye düşünüyorum. Fuar süresinin bir hafta olması bana kısa geldi.

Bunlara rağmen harika işlerin olduğu görsel bir ziyafet yaşatan büyük emekle yapılmış çalışmaları bulunduran güzel bir fuardı. Ben görme fırsatı bulduğum için mutluyum. Gittiğim gün hafta içi olmasına rağmen ilgi oldukça fazlaydı ve kalabalıktı. Ankara’da sanatla ilgilenen ciddi bir kitlenin olduğunu orda bizzat görmek de beni ayrıca memnun etti. Fuar öncesi reklam kampanyası oldukça başarılıydı çok fazla yerde fuarla alakalı afişler gördüm. Son olarak bir eleştirim de fuar alanı oldukça geniş ve çok fazla eser var. Alanı bilmeden gezdiğiniz için bir bakmışsınız daha önce gördüğünüz bir eserin yanındasınız burayı görmüştüm diyorsunuz ve görmediğiniz eserlere nasıl ulaşacağınızı anlamak isterken zaman kaybediyorsunuz. Bu konuyla alakalı bir yönlendirme çalışması yapılabilirdi diye düşünüyorum.

Fuarın bir diğer önemli sergisi Karikatürcüler Derneği tarafından ArtAnkara’nın üçüncü katında açtığı deprem temalı sergidir. Bu sergi “Depremi Unutma, Unutmak İhanettir” mottosuyla açılmıştır. 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Türkiye ve Suriye’de etkili olan depremlerin yarattı toplumsal yaraya parmak basmak amacıyla Karikatürcüler Derneği hem Türkiye’den hem de dünyadan çizerlerin yer aldığı bir sergi gerçekleştirmiş. Bu eserler zaman zaman yaralara parmak basan, zaman zaman görülen haksızlıklara karşı öfkeyi dillendiren, zaman zamanda dayanışma ruhunu güçlendiren eserlerdir. Keşke bu sergi fuarın görülmeyen arka stantlarında değil de ortasında yer alması deprem acısıyla boğuştuğumuz bu günlerde çok daha güzel olabilirdi.

 

Bu yıl dokuzuncusu gerçekleştirilen ARTANKARA Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı, yoğun katılımlı kozmopolit yapısıyla ulusal galeriler, sanat merkezleri ve sanatçıların eserlerinin yanında onlarca farklı ülkeden sanatçı ve eserlerini bir arada görme şansı sunuyor. Hafta içi mesai saatlerinde gerçekleştirdiğimiz ziyaretimizde karşılaştığımız yoğunluk küresel salgın, deprem gibi derin izler bırakan günler sonrasında fuarlara, sergilere, aslında sanata ne kadar ihtiyacımız olduğuna olan ortak inancı hissettiriyor. Gezdiğimiz bazı stantlar keşke böyle fuarlar ticari kaygılardan uzak gerçekleştirilebilse düşünceleri uyandırmış olsa da fuardan ayrıldığınızda sanatın iyileştirici gücünü hissediyor oluyorsunuz.

Kaynaklar

https://sputniknews.com.tr/20230308/rusyanin-onur-konugu-oldugu-artankara-9uluslararasi-cagdas-sanat-fuari-kapilarini-aciyor-1068000607.html

https://www.artfairankara.com

https://www.artfairankara.com/bilim-ve-sanatla-iyilesecegiz/

İbrahim Ethem Kandemir