Sanal müzemiz 24 saat açıktır

MKAF 2022’nin Kazananı Şeyma Koyuncu ile Araştırmasına Dair Bir Söyleşi

Sayın Şeyma Koyuncu MKAF 2022’nin kazananı olarak sizinle başvuruların başlamasının birinci yıl dönümünde bir sohbet gerçekleştirmek istedik. İlk olarak hoşgeldiniz.

İlk olarak bizlere kendinizi tanıtabilir misiniz?

Merhabalar, adım Şeyma KOYUNCU. 24 yaşındayım. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği Lisans mezunuyum. Şuanda BAİBÜ’de Fen Bilimleri Eğitimi üzerine tezli yüksek lisans yapıyorum. Alanımı ve mesleğimi seviyorum. Dolayısıyla alanıma ve bana katkı sağlayacağını düşündüğüm yenilikçi yaklaşımlara açığım ve merakla takip ediyorum.

Peki MKAF 2022’den nasıl haberiniz oldu? Başvuru sürecinde neler yaşadınız?

MKAF’ ın üniversitelere göndermiş olduğu yarışma çağrısını danışmanım, Prof. Dr. Fatih AYDIN hocamın bana iletmesi ile haberim oldu. Biz çağrıyı gördüğümüzde yarışmanın bitmesine yaklaşık olarak 10 gün kalmıştı. Başta nasıl olucak yapabilir miyiz bu kadar kısa sürede ne ortaya koyabiliriz gibi bir sürü soru işaretlerimiz vardı.

Aynı dönemde tezim içinde bir konu bulma uğraşındaydım ancak içime sinen bir konuyu hala bulamamıştım. Alan yazında var olan konulardan farklı ve yeni bir şey olsun istiyordum. Bu çağrıyı görmemle tezim için aylardır aradığım konuyu ben değil de sanki o beni bulmuş hissiyatına kapılmıştım.

MKAF 2022’ nin konusu, zamanımız kısa olsada bunu en azından denemeliyiz dedirtmişti. Kumbara mantığını farklı disiplinlere entegre etmek dikkatimizi çekmişti. Fen eğitimine kumbaraya entegre etme fikri bizi heyecanlandırmıştı. Danışmanım ile birlikte birkaç günlük istişare sonucu projemiz artık zihnimizde şekillenmişti. Eğitimde farklılıklara yer vermek eğitim ortamlarını zenginleştirmek her eğitimcinin isteğidir. Biz de kumbara mantığını eğitim ortamını zenginleştirmeyi hedefleyerek kullanmış olduk. Son aşamada ise gerekli olan evrakları tamamlayarak başvurumuzu çağrının bitmesine son gün kala gerçekleştirmiştik.  Bu on günlük süreç benim için gerçekten heyecanlı geçmişti.

MKAF 2022’yi kazandığınızı öğrendikten sonra neler hissettiniz ve yaşadınız?

Aslında çok kısa süre içerisinde bir proje ortaya koyduğum için ister istemez diğer başvuruların daha iyi olduğu düşüncesine kapılıyordum. Bu yüzden projeme güvensem de kazanacağımdan emin değildim. Yarışmayı kazandığım için aradığınızda çok sevindim. Önce danışmanımı arayarak bu güzel haberi onunla paylaştım. İkimizde projenin somut adımlarını atmak için çalışmalara başladık.

Akademide başarılı olmak istiyorum ve MKAF 2022 sadece projeme destek hibesi kazanmamı değil aynı zamanda akademiye sağlam bir adım atmamı da sağlamış oldu. Başta Ali Armağan Bey olmak üzere tüm Müze Kumbaram ailesine teşekkürlerimi burdan bir kez daha iletmek isterim. Sizlerle tanıştığım için çok mutluyum.

Size MKAF 2022’yi almaya hak kazandıran teziniz ne hakkında ve şu anda hangi aşamadasınız?

Tezimin başılığı; Alternatif Bir Öğrenme ve Değerlendirme Aracının Geliştirilmesi ve Kullanımının İncelenmesi: Benim Bilgi ve Duygu Kumbaram. Başlıktan da anlaşılacağı üzere bilgi ve duygu kumbarası adı verdiğimiz yeni bir öğrenme aracı geliştirdik. Fen derlersinin son beş dakikasında öğrencilerin o derste işledikleri konu ile ilgili kendilerine göre en önemli gördükleri bilgiyi ve o dersdeki duygularını yazarak kumbaralarında bu kartları biriktirmelerini sağladık.

Burdaki asıl amacımız öğrencilerin ders sonunda hangi bilgiyi kumbarama atmalıyım düşüncesi ile devamlı olarak bilgiyi zihninde yeniden şekillendirmesine sebep olmak. Böylece öğrenmelerine katkıda bulunmak. Ayrıca dersle ilgili duyuşsal yönlerini ortaya koyarak nasıl değiştiğini gözlemlemek.

Şuanda Bolu İl Merkezinde yer alan 3 farklı MEB’ e bağlı okullarda uygulamaya başladık ve devam ediyoruz. Zaman zaman kumbaralardaki  verileri toplayarak veri analizlerine de başladık. Planlarımıza göre bu dönem sonunda tezimi bitirmiş olacağım.

Bu çalışmadan sonra çalışmaya dair ve geleceğinize dair neler yapmayı planlıyorsunuz?  

Tez çalışmam sonrası öncelikle uluslararası bir dergide yayınlamak üzere bir makale hazırlayacağım. Daha sonra bu çalışmanın kapsamını genişletmeyi hedefliyorum. Yaptığımız çalışma bireysel kumbara bağlamında gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçlarına bağlı olarak sınıf ve okul düzeyinde kumbaralar geliştirilerek kapsamın genişletilebileceğini düşünüyorum.

Yüksek lisansın bitmesi ile ara vermeden doktoraya başlamak istiyorum. Bu proje bana doktora tezi içinde oldukça fazla ilham kaynağı oldu ve bir çok farklı çalışma içinde yol göstereceğine inanıyorum.

Tolga Ulusoy