Sanal müzemiz 24 saat açıktır

BirKültürde Dünya Sanat Günü ve Yeni Sergi Hazırlıkları

2011 yılında Meksika’da düzenlenen 17. Dünya Sanat Birlikleri Genel Kurulu’nda Türkiye temsilcisi olarak Bedri Baykam tarafından önerilen Leonardo da Vinci’nin doğum günü 15 Nisan, Dünya Sanat Günü olarak belirlenmişti.

2012’den bu yana Los Angeles’tan Haiti’ye, Meksika’dan Türkiye’ye, Paris’ten Hindistan’a dünyanın her yerinde hem toplum hem de önde gelen müze ve galeriler tarafından kutlanan Dünya Sanat Günü, Uluslararası Sanat Derneği Dünya Başkanı Bedri Baykam’ın girişimi, 15 ay boyunca süren görüşmeler ve UNESCO toplantıları sonucunda 2019 Kasım’ında UNESCO Genel Konferansı’nda resmi olarak Uluslararası UNESCO Günleri’nden biri ilan edildi.

Dünya Sanat Günü, sanatsal yaratımlar ve toplum arasındaki bağları güçlendirmeye yardımcı olmak, sanatsal ifadelerin çeşitliliği konusunda daha fazla farkındalığı teşvik etmek ve sanatçıların sürdürülebilir kalkınmaya katkısını vurgulamak için her yıl 15 Nisan’da kutlanmaktadır.

Bu kıymetli günde BirKültür de yeni bir galeri alanını hayata geçirmeye hazırlanıyor. Üstelik bugüne dek bünyesinde bulunan galeri konseptlerinin biraz dışına çıkarak, genç sanat üretimlerine yeni alanlar ve fırsatlar sunma hedefiyle; sıra dışı bir mekânda sıra dışı fikirlerle…

HartHurtArt Galeri bu yeni konseptiyle farklı tasarımlar sunan, yenilikçi, aktivist ruha sahip genç sanat üreticilerinin ilk sergilerini gerçekleştirmelerine olanak yaratmayı hedefliyor. Bu kapsamda sanat alanında üretim yapan tüm üniversite öğrencilerine kapılarını açmayı hedefleyen galerinin ilk sergisi Hacettepe Üniversitesinin öğrencileriyle gerçekleşecek.

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik ve Cam Bölümü, Seramik Ana Sanat Dalı öğrencilerinin tasarımlarıyla hazırlanan, fantastik seramik eserlerle sıra dışı bir fikirle hayata geçirilecek ve öğrencilerin ilk karma sergisi olma özelliği taşıyacak olan “Baş Belası Bir Sergi Biriktirmek” Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Füsun Kavalcı küratörlüğünde hazırlanıyor.
Açılışı müzeler haftasında yapılacak sergiyi 17 Mayıs – 17 Temmuz 2025 tarihleri arasında HartHurtArt Galeri’de ziyaret edebilirsiniz.

Sanatın iyileştirici ve birleştirici gücüne yürekten inanıyoruz, tüm dünyada barışı, ifade özgürlüğünü, yaratıcılığı, yeniliği ve kültürel çeşitliliği beslemeye devam etmesi ve farkındalık yaratması dileğiyle,
Sanatla iç içe olacağımız nice güzel günlere…
Dünya Sanat Günümüz kutlu olsun!

Kaynakça:
https://www.bedribaykam.com/tr/yazilar/dunya-sanat-gunu-ilk-defa-uluslararasi-unesco-gunu-olarak-kutlaniyor

ÖZLEM YILDIRIM