Sanal müzemiz 24 saat açıktır

İKLİM KRİZİ İÇİN SOSYAL MEDYA AKTİVİZMİ

İklim krizi artık daha fazla görünen bir sorun haline gelmeye başladı. Bu yaklaşan krize karşı herkes elinden geldiğince bir çaba içerisine girmiş bulunmakta. İklim krizine dair farkındalığı arttırmak ve özellikle gençleri bu alanda eğitmek için hem fiziksel alanlarda hem de dijital mecralarda pek çok eylemlilikler ortaya çıkmaktadır.

15 Haziran 2023 tarihinde Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de hem Masal Şatosu[i] ile hem de Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi[ii] oluşumları ile iklim krizine dikkat çekmek için sosyal medya eylemi başlatmışlardır. Bu iki kıymetli kurum eylemlilikleri için Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kendilerine ilke olarak benimsemişler. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri sadece Birleşmiş Milletleri değil hem hükümetleri ve kamu yöneticilerini hem de sivil toplum kuruluşlarını geleceğe dair harekete geçirmeye çalışmaktadır.  15 Haziran 2023 tarihinde gerçekleşen bu sosyal medya hareketi de bu hedeflerin 13. Maddesi olan İklim Eylemine dayandırılmıştır. 13. Madde: “İklim değişikliği ve etkileri ile mücadele için acilen eyleme geçmek.” şeklinde açıklanmakta ve iklim eylemini desteklemek için beş alt maddesi bulunmaktadır. Bu maddeler de şu şekildedir: “13.1. İklimle ilgili tehlikelere ve doğal afetlere karşı dayanıklılığın ve uyum kapasitesinin bütün ülkelerde güçlendirilmesi. 13.2. İklim değişikliğiyle ilgili önlemlerin ulusal politikalara, stratejilere ve planlara entegre edilmesi. 13.3. İklim değişikliği azaltım, iklim değişikliğine uyum, etkinin azaltılması ve erken uyarı konularında eğitimin, farkındalık yaratmanın ve insani ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi. 13.a Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’ne taraf olan gelişmiş ülkeler tarafından üstlenilen, anlamlı azaltım eylemleri ve uygulamada şeffaflık bağlamında, gelişmekte olan ülkelerin ihtiyaçlarını ele almak için 2020’ye kadar yıllık 100 milyar doların ortaklaşa seferber edilmesi taahhüdünün uygulanması ve Yeşil İklim Fonu’nun sermayelendirme yoluyla olabildiğince kısa sürede tam olarak faaliyete geçirilmesi. 13.b Kadınlara, gençlere, yerel topluluklara ve dışlanmış gruplara odaklanarak en az gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan küçük ada devletlerinde iklim değişikliğiyle ilgili etkili planlama ve yönetim kapasitesini artıracak mekanizmaların desteklenmesi.”[iii]

Bu maddeden yola çıkarak Masal Şatosu  ile Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi sosyal medya için #GelecekteDe etiketi kullanarak kendi paydaşlarını bu eyleme davet etmiştir. Ayrıca bu etiket ile beraber kendi slogan ve mottolarını da sürdürülebilir kalkınma çerçevesinde eklemeleri istenmiştir. Bu bağlamda Masal Şatosu “Gelecekte de yemyeşil parklarda oynayan çocuklar görmek istiyoruz”[iv] sloganını Bilim Deney Merkezi Uzay Evi  “Gelecekte de yeşil dünya görmek istiyoruz”[v] sloganını kullanmışlardır.

Hem Masal Şatosu ile hem de Bilim Deney Merkezi ve Sabancı Uzay Evi’nin kendi paylaştıkları ve paydaşlarından koymalarını istedikleri metin ise Türkçe ve İngilizce olarak  şu şekildedir:

“Son yüzyılda değişen sonsuz tüketim davranışları bugün iklim krizine sebep olmaktadır. Sadece sıcaklık artışından ibaret olmayan iklim krizi, kuraklık, seller, şiddetli kasırgalar gibi aşırı hava olaylarında artış, orman yangınları, biyoçeşitliliğin azalması gibi sonuçlara yol açmakta ve bununla birlikte bitkiler, hayvanlar, insanlar ciddi risk altına girmektedir. Hepimizin karşı karşıya kaldığı bu tehlike ile ilgili toplumsal ve bireysel tedbirler alınmadığı takdirde dünyada yaşam zorlaşacaktır.

Biz … olarak bu süreci yavaşlatmak ve iklim krizinin etkilerini en aza indirgemek için 2023 yılında gerçekleştireceğimiz etkinliklerimize, BM Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın 13. Maddesi, İklim Eylemini dâhil edeceğimizin sözünü veriyor ve sizleri de bu konuda harekete geçmeye davet ediyoruz.

Zinciri halka halka büyütmek için siz de davetimizi kabul edip, sloganınız ile fotoğraf çekip, #GelecekteDe etiketi ile paylaşım yaparak iklim değişikliğine dikkat çekebilirsiniz!

Birlikte hareket etmek hepimize güç verecektir.Haydi sen de zincirin halkası ol!

#GelecekteDe”

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi paydaşlarından birisi olarak Müze Kumbaram da “Gelecekte de müzelerin gücüyle kurulan sürdürülebilir bir dünya görmek istiyoruz” sloganı ile bu sosyal medya eylemine destek vermiştir.[vi]

Böylece kamu yöneticileri, sivil toplum örgütleri ve müzeler bir araya gelerek hepimizi etkileyecek olan büyük sorunlara karşı beraber mücadele etmenin yollarını ve kamuoyuna ulaşmanın imkânlarını ortaya çıkartmışlardır.

[i] http://www.masalsatosu.com/index.php

[ii] http://www.eskisehirbilimdeneymerkezi.com/default.aspx

[iii] https://turkiye.un.org/tr/sdgs/13

[iv] https://www.instagram.com/p/CthM2CWt0_a/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

[v] https://www.instagram.com/p/CthNYXFtBxe/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

[vi] https://www.instagram.com/p/CthPn3Mo4Ex/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA== , https://www.instagram.com/p/CthQ5dXohcx/?utm_source=ig_web_copy_link&igshid=MzRlODBiNWFlZA==

Tolga Ulusoy