Sanal müzemiz 24 saat açıktır

Noel İnek

Nesne/Eser Adı: Noel İnek
Koleksiyon grubu: Kumbara
Materyal Türü: Kumbara
Konu/Etiket/Tema: Kumbara, Polyester kumbaralar, İnek kumbaralar, Noel, Noel Baba, Yılbaşı
Bağış yapan kişi ya da kurum: Ali Armağan Daloğlu
Koleksiyona geliş biçimi: Satın Alma
Boyutları (Derinlik): 10
Boyutları (Genişlik): 14
Boyutları (Yükseklik): 15
Nesnenin/Eserin Öyküsü: Noel Baba, Noel arifesini Noel'e bağlayan gece evlere gizlice girerek çocuklara hediye bıraktığına inanılan efsanevi kişi. Elfleri ile birlikte çocuklar için oyuncaklar yapar. Çocuklar kendisine mektupla Noel için hangi hediyeyi istediklerini bildirir. Noel Baba da ren geyiklerinin çektiği uçan kızağını hediyelerle doldurur ve evlere bacalardan girerek herkesin hediyesini dağıtır. Bu arada çocuklar tarafından kendisi ve geyikleri için bırakılan süt, kurabiye, havuç gibi yiyecek ve içecekleri tüketirler. Noel Baba günümüzde kır saçlı, uzun kır sakallı, sevimli, koca göbekli, tonton birisi olarak resmedilir. Beyaz tüyleri olan kırmızı bir cübbe giyer ve aynı malzemeden bir kukuleta takar. Evinin yeri ülkelerin geleneklerine göre değişiklik gösterir: Kuzey Kutbu, Finlandiya'daki Korvatunturi, İsveç'teki Dalecarlia veya Grönland bunlardan bazılarıdır. Bazı ülkelerde Noel Baba grottoları kurulur ve çocuklar Noel Baba kılığındaki oyuncuların dizlerine oturarak hediye olarak ne istediklerini söyler.
Bu inek kumbara, noeli ve noel babayı tasvirlemiş, çocuklara para biriktirmeyi sevdirmek için güzel bir hediye olabilir. Ayrıca inek bazı mitolojilerde bereketin simgesi olduğu için kumbaranın inek formunda olması bir birikim çağrışımdır.
Kütüphane/Müze Adı: Müze Kumbaram
Yapıldığı/Üretildiği Şehir/Ülke: Türkiye
Yapıldığı malzeme: Polyester
Fiziksel durumu: Parçası eksik
Genel Not: İnek beyaz renklidir. Üzerinde noel kıyafeti vardır. Başında sarı kırmızı noel şapkası bulunmaktadır. Noel şapkası genel olarak kırmızıdır, şapkasının arkasındaki top kısmı sarıdır. Noel kıyafetinde kırmızı renk hakim olup kemeri siyahtır. Noel kıyafetinin yakası ve alt kısmı sarıdır. Başını sağa doğru çevirmiş gözlerini kapatmıştır. Uyku modundadır. Yüzünde hafif kırmızımsı noel makyajı vardır, noel baba sakalı ve bıyığı vardır. Para atma yeri sırtındadır. Altında para boşaltma yeri vardır ancak tapası yoktur.
Ağırlık (Gram, kilogram ya da ton olarak): 387
Sanal - Fiziksel Nesne: Sanal
Rengi: Kırmızı
Ülkesi: Turkey