Sanal müzemiz 24 saat açıktır

Oyun Bahçesinin Oyuncuları

Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezinde Ankara Oyuncak Müzesi, Müze Kumbaram ve Bir Kültür kolektif ortaklığı ile kurulan Kumbaramdaki Oyuncaklar Oyun Bahçemde Sergisi’nde bizlerle eserlerini paylaşan oyun arkadaşlarımız olmuştu. Bu görüşmemizde sizlerle hem oyun arkadaşımız olan sanatçılara hem de bizlere emanet ettikleri eserlerine bakacağız. Sergimizi https://my.matterport.com/show/?m=ZqQx6WfRy2S adresi üzerinden gezebilirsiniz.

 

Aykut Öz, Roller Coaster I, 2020

Sergi alanına girdiğimizde bizleri ilk olarak Aykut Öz’ün Roller Coaster I adlı çalışması karşılamaktadır. Hacettepe Üniversitesi Heykel Bölümünde lisans ve yüksek lisans eğitimi almıştır. Sahne dekorasyonu, stop-motion canlandırma, resim ve heykel çalışmalarına devam etmekte olup Ankara Devlet Opera ve Balesinde sahne ressamı olarak görevini sürdürmektedir. Roller Coaster I adlı çalışmasını CerModern’de 22 Aralık 2020 – 24 Ocak 2021 tarihleri arasında Eğleniyor Muyuz? adlı kişisel sergisinde gösterime sunmuş (https://my.matterport.com/show/?m=B3WiFR3ZfCK adresi üzerinden Eğleniyor Muyuz? Adlı sergiyi 3D olarak gezebilirsiniz) ve ardından Kumbaramdaki Oyuncaklar Oyun Bahçemde Sergisi’nde sergilemiştir. Sergisinde tüketim toplumunu ve tüketim alışkanlıklarını konu almıştır. Aykut Öz, roller coaster metaforunu “Hayat biraz “roller coaster” gibi, arada bir düşme hissinin de tadına varmayınca çıkış anlamını yitiriyor.” şeklinde açıklamıştır (CerModern Eğleniyor Muyuz? Basın Bülteni). KOOB sergisinde de roller coaster ile birlikte hem oyun bahçemize hem de kendi yorumuyla kumbaramıza dâhil oldu.

Sıla Şen, Uçma Rüyası, 2009

Roller Coaster I adlı eserin hemen yanında Sıla Şen’in Uçma Rüyası adlı çalışması dikkat çekmektedir. Sıla Şen, Londra’da üretim hayatına devam eden oldukça aktif bir sanatçıdır. Ahşap, mermer, tel gibi farklı materyallerle heykel üretimlerinin yanı sıra illüstrasyon, seramik boyama, kumaş boyama gibi farklı tekniklerle de üretimler gerçekleştirmektedir. Uçma Rüyası adındaki heykel çalışması da tel ile yaptığı üretimlerindendir. Oyun bahçemizde bizi karşılayan çalışmalardan biri olarak oyuna eğlenceye davet etmektedir.

Adnan Turani, Müzisyenler, 1995

Sergimizde kısa süreli misafir ettiğimiz oyun arkadaşlarımızdan ilki Adnan Turani. 1925 İstanbul doğumlu olan Turani; sanatçı, sanat tarihçi, sanat eğitimcisi olarak hayatını sanatla dolu dolu geçirmiştir. 2016 yılında hayatını kaybeden sanatçı geride çok sayıda soyut resim çalışması ve sanat tarihine kaynaklık eden kitaplarını bırakmıştır. Oyun bahçemizde ağırlama şansı bulduğumuz Müzisyenler adlı çalışması sergimizin Müzik ve Eğlence bölümündeki oyuncakların karşısına yerleştirilmişti. Müzik aletleri gözetilerek yapılmış oyuncaklarımızla oynarken karşımıza birden Adnan Turani’nin Müzisyenler’i çıkınca farklı dünyaların içerisinde geziyormuş gibi hissetmeye başlıyorsunuz.

Refik Anadol, Makine Hatıraları: Uzay, 2020

Adnan Turani’yle aynı konumu paylaşan kısa süreli ziyaretçilerimizden bir diğeri de Refik Anadol olmuştur. 1985 yılında İstanbul’da doğmuştur. Sanatçı, lisans eğitimini fotoğraf ve video alanında almış olup, bu alandaki çalışmalarını zamanla ilerletip dijital sanatın ülkemizdeki en önemli temsilcilerinden biri haline gelmiştir. Birer veri heykeli olarak nitelendirilen üretimleri içerisinden Makine Hatıraları: Uzay çalışmasının bir baskısı ile oyun bahçemize katılmıştır. Akışkanlığı, hareketliliği baskı üzerinden kendini hissettiren çalışmada, biz izleyicileri durağanlığa karşı bir tutuma sürüklemiştir. Serginin, izleyicileri çağlar arası yolculuklara, hareketliliğe sürüklemeyi hedefleyen bir konumu mevcuttur. Bu sebeple Adnan Turani’den sonra gelen Refik Anadol sanat üretim pratiklerinin çağlar arasındaki değişimini hissettirmiştir.

Nihat Evren Derman, Şehir Işıkları Altında VW, 2014

Sergide Taşıtlar Bölümü’nün tam karşısında da Nihat Evren Derman’ın Şehir Işıkları Altında VW adlı çalışması yer almıştır. Babası Hüseyin Cahit Derman sayesinde sanat hayatı erken yaşta başlayan sanatçı resim dışında serigrafi, litografi, gravür, fotoğraf, seramik, heykel, dekorasyon gibi farklı alanlarda üretimler yapmaktadır. Oyun bahçemizde oyuncaklarımızla Derman’ın yeşil vosvosu çok güzel bir uyum yakalamış, enerjilerini izleyiciye aktarabilmiştir.

Hanife Neris Yüksel, Oyuna Gelme, 2016

Etkinlik alanımıza geçtiğimizde bizleri Hanife Neris Yüksel’in Oyuna Gelme isimli heykel çalışması karşılamaktadır. Bu alan ziyaretçilerimizle en çok etkileşimde olduğumuz alan olup,  eser izleyiciyi etkileşime davet eden, her görüşünüzde yüzünüzü gülümseten bir çalışmadır. Sanatçı Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümünde bölüm başkanı olarak görevini sürdürmektedir. Kırık camlar, düğmeler ve dikiş ile oluşturulan heykel atölye alanımızda gerçekleştirdiğimiz etkinliklerimizle birçok noktada bağ kurmuştur.

Gül Deniz Koca, Asalet ve Özgürlük, 2020

Hayvanlar temasına geçtiğimizde küçük boyutlarda dört tabloyla karşılaşıyoruz. İlk eserimiz Gül Deniz Koca’ya ait Asalet ve Özgürlük isimli seramik at çalışması. 1959 Ankara doğumlu Koca emekli olduktan sonra hobi olarak başladığı çini ve seramik işlerini kurduğu küçük atölyesiyle profesyonel bir hale getirmiştir. Datça’nın yeşil ve maviliğinde ürettiği çalışmalardan olan Asalet ve Özgürlük oyun bahçemizin asil atı olarak yerini aldı.

Nazan Pamuk, İsimsiz,

Aynı duvarda asil atımızın hemen altında Nazan Pamuk’un İsimsiz olarak ifade ettiği, stilize ve bir o kadar eğlenceli çalışması bizlerin dilinde mor at olarak karşılığını buldu. İstanbul’da doğan, çocukluk yıllarını Almanya’da geçiren sanatçı, genç yaşında sanatla tanışmıştır. Sosyal sorumluluk bilinci yüksek olan Pamuk birçok sergisini sivil toplum kuruluşlarının yararına düzenleyip gelirlerini bu kurumlara bağışlamıştır. Hayvanlarla insanların en yakın dostlar olduğunu, hayatımızdaki önemlerini Nazan Pamuk’un sosyal yardım çalışmalarıyla da aynı düzlemle buluşturup sergimize yerleştirdik.

  Erol Can Oktay, Ud Çalan Eşek, 2017

Atların yanında, duvarı neşelendirmek için Erol Can Oktay’ın Ud Çalan Eşek çalışmasına yer verilmiştir. Oyun bahçemizin en genç sanatçısı olan Erol Can Oktay 2000 Ankara doğumludur. Babası Semih Oktay’ın henüz çocukken yeteneğini keşfetmesiyle Erol Can’ın sanat üretim yolculuğu başlamıştır. Tanıdığı, tanımadığı, gördüğü yüzleri içinden geldiği gibi resmetmeyi seven bir ressam olarak üretimlerine devam etmektedir. Ud Çalan Eşek, portrelerinin yanında dikkat çekici bir eğlenceye sahiptir. Hayvan temalı oyuncaklarımızın yanında ise onlara müzik çalan, onlarla oyun oynayan bir duruş sergilemektedir.

  Setareh Joulaei, Zebra, 2018

Aynı duvardaki son eserimiz ise İranlı sanatçı Setareh Joulaei’ye ait Zebra adlı çalışma. Renkli hayvan resimleriyle ön plana çıkan Setareh bizlerle paylaştığı Zebra’ya da bilinenin dışında kırmızı renkle hayat vermiştir. Serginin eğlenceli ruhuna kapılıp, yer aldığı duvardaki arkadaşlarıyla birlikte kendilerini kumbara ve oyuncakların kurguladığı oyunların içerisinde bulmuşlardır.

Behzat Feyzullah, Toro, 2019

Yine Hayvanlar Teması içerisindeki bir diğer resim ise Behzat Feyzullah’ın Toro isimli büyük boyutlu çalışmasıdır. 1990 yılında Taşkent’te doğmuştur, Hacettepe Üniversitesi Grafik Bölümünde lisans eğitimi almıştır. Işık-gölge etkisini üretimlerinde kullanan sanatçı Rönesans ve Barok dönem eserlerinden etkilendiğini, eserlerine bunu yansıttığını da dile getirmektedir. Toro, sergimizde hayvan oyuncakların ve kumbaraların arkasında sanki onları korur nitelikte durmaktadır. Toro’da yine sanatçının ışık-gölge etkisini kullandığını, bunun yanında figürü sürrealist bir biçimde ele aldığını görmekteyiz.

Soner Çakmak, Vahşi Alegori/Konsey, 2021

Toro’nun hemen yanında Soner Çakmak’ın Vahşi Alegori/Konsey çalışması yer almaktadır. Sanatçı, 1976 yılında Sinop’ta doğmuştur. Marmara Üniversitesi Resim Bölümü mezunudur. Figür ağırlıklı üretimlerde bulunan sanatçı, kompozisyonlarını tiyatral bir üslupla dramatize ederek kurgulamaktadır. Vahşi Alegori/Konsey çalışmasında da bir çatı katı görünümü verilmiştir. Oyuncaklarımız bizlerin gizli hazineleridir ve onları gözlerden uzak güvenli bir yerde saklamak isteriz bu da bizi çatı katına yönlendirir. Dramatik bir sahne kurgusu gördüğümüz tabloda oyuncakların canlılığı dikkat çekmektedir. Ziyaretçileri kendisine çeken bir tablo olarak sergimizde yer almıştır.

Işıl Tüfekçi, En Güzeli Evde Sallanmaktı, 2019

Tabloların hemen önünde Işıl Tüfekçi’ye ait En Güzeli Evde Sallanmaktı adlı heykeli bulunmaktadır. Işıl Tüfekçi, Hacettepe Üniversitesi Seramik Bölümünde eğitim vermektedir. Oyuncak ayı, çocuk gibi temalarda üretim yapan sanatçının sergimizdeki eseri de salıncakta sallanan bir oyuncak ayı elinde de yine bir oyuncak tutuyor. Oyun bahçemize sıcak bir ev ortamı kazandıran eserdir.

Handan Çetin, İsimsiz,

Hayvanlar Temasının hemen karşısında Bebekler Teması içerisinde Handan Çetin’in isimsiz bir çalışması yer almaktadır. Handan Çetin, 1960 yılında Ankara’da doğmuştur. Hacettepe Üniversitesinde iki yıl eğitim görmüş, günümüzde Kadıköy’deki atölyesinde çalışmalarına devam etmektedir. Hayatı çocuklar üzerinden anlatan bir sanatçı olarak günlük hayatı olduğu gibi gözler önüne sermektedir. Tabloda ikisinin elinde oyuncak bebek bulunan, birisi ise kaval çalan üç çocuk ve onları izleyen bir kedi bulunmaktadır. Bir köy evinde, sıcak bir ortamda oynayan çocuklar yanlarında sergilenen oyuncak bebeklerle uyum içerisindedir.

Uğur Avcı, İsimsiz,

Bebekler Teması ve Geleneksel Teması arasında Uğur Avcı’nın geçiş sağladığı bir eseri yer almaktadır. 1988 Konya’da doğmuş, Selçuk Üniversitesi Resim Bölümünde lisans eğitimi almış ve yüksek lisans eğitimine devam etmektedir. Realist düzlemde kurguladığı sahneleri resmederek kendini ifade etmektedir. Avcı “Objeler, gerçeklik duygusu içerisinde her şeye tanıklık etmiş sessiz varlıklardır.”  (http://www.turkishpaintings.com/index.php?p=34&l=1&modPainters_artistDetailID=4122) diye sanat anlayışını ifade etmiştir. Sergimizde izlediğimiz tabloda da sanki artık büyümüş bir çocuğa ait eski oyuncakların bulunduğu vitrini görüyoruz. Yaş aralıklarının farklı olduğu anlaşılan oyuncaklarda oynanmış olduğunu hissettiren yıpranma ve duygusal iz görünmektedir.

Sezer Cihaner Keser, Erk, 2016

Geleneksel temamız içerisinde bir adet de heykel yer almaktadır. Sezer Cihaner Keser’in Erk adlı çalışması, ahşaptan yapılmış bir boğa figürüdür. 1976 yılında Ankara’da doğmuştur. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Heykel Bölümünde profesör unvanı ile görevine devam etmektedir. Yoğunluklu olarak ahşap, metal ve taş heykeller üreten sanatçı kullandığı objeleri soyutlaştırarak sunmaktadır. Erk ise geleneksel temasında sergilediğimiz oyuncaklarla bir bütünlük oluşturmaktadır.

Ersin Uçak, Mahallenin Bebeleri, 2015

Sergimizin son eserinin yaratıcısı, oyun bahçemizin son misafiri ise Ersin Uçak’ tır. Mahallenin Bebeleri adlı fotoğraf çalışmasıyla sergimize dâhil olmuştur. Sergimizdeki sanat eserleri içerisinde çocuk temalı tek üretim olarak yer almaktadır. İlk ziyaretçilerimiz kültür merkezi civarında oturan komşularımız olması dolayısıyla, sanki Mahallenin Bebeleri de bizim ilk oyun arkadaşlarımız olmuştur. Eser sergi sonunda Çankaya Belediyesi Zülfü Livaneli Kültür Merkezi koleksiyonuna hediye edilmiştir. Oyun arkadaşlarımızı devrettik ki yeni oyun arkadaşları edinebilsinler… Tabi ki bizleri unutmamaları kaydıyla.

21 Mayıs 2021 tarihinde Kumbaramdaki Oyuncaklar Oyun Bahçemde isimli sergimiz sona ermiştir. Bizler bu sergide çok eğlendik, çok sayıda yeni oyun arkadaşı edindik. Gelecek sergileri, yeni oyun arkadaşlarımızı büyük bir heyecanla beklemekteyiz. Yeni sergilerde görüşmek üzere.

 

Kaynakça

https://silasen.wixsite.com/artwork/wire-sculptures

https://my.matterport.com/show/?m=B3WiFR3ZfCK

https://www.edebiyathaber.net/heykeltiras-aykut-ozun-egleniyor-muyuz-isimli-sergisi-cermodernde/

https://aykutozz.wixsite.com/aykutoz-1

https://www.sanatgezgini.com/marketplace/seller/profile/adnan-turani

https://www.galerisoyut.com.tr/artist/adnan-turani/

https://tr.wikipedia.org/wiki/Adnan_Turani

https://refikanadol.com/about

https://tr.wikipedia.org/wiki/Refik_Anadol

https://www.pilevneli.com/tr/artists/29-refik-anadol/overview/

http://nihatevrenderman.com/biyografi.html

http://aves.akdeniz.edu.tr/hanifeyuksel/deneyim

https://www.artsonlinegallery.com/artist/gu%CC%88l-deniz-koca/

https://nazanpamuk.com/hakkimda/

https://dergi.halimiz.com/author/erolcan-oktay/

http://www.turkishpaintings.com/index.php?p=34&l=1&modPainters_artistDetailID=4203

https://www.galerisoyut.com.tr/artist/behzat-feyzullah/

http://www.turkishpaintings.com/index.php?p=34&l=1&modPainters_artistDetailID=2461

https://theartcapsule.com/soner-cakmak/

https://avesis.hacettepe.edu.tr/isiltufekci

https://www.mgaleri.com/sergi/6013/handan-cetin-resim-sergisi

http://ankarakultursanat.com/handan-cetin-resim-sergisi

http://www.turkishpaintings.com/index.php?p=34&l=1&modPainters_artistDetailID=4122

https://avesis.yyu.edu.tr/sezercihaner

http://ankarakultursanat.com/sezer-cihaner-keser-nuh-nevi-den-serisi-tufan-heykel-sergisi

 

 

Sefanur Kırın Demir