Sanal müzemiz 24 saat açıktır

Nedir bu Postcrossing?

Dünya Kartpostal Günü resmi logosu

Müze Kumbaram 2021 yılının Haziran ayında bir uygulama ile tanışır. Postcrossing…  Ülkeleri, yaşları, ırkları veya inançlarından bağımsız olarak dünyanın dört bir yanındaki insanları kartpostallar aracılığıyla birbirine bağlama amacı üzerine hayata geçirilmiş olan bu projenin Müze Kumbaram’ın sınırı olmayan, sınırları aşan bir müze olma ve kültürlerarası diyaloğu geliştirme yaklaşımıyla çok örtüştüğü düşünülür. Bu uygulama bir taraftan da Müze Kumbaram’ın kurucusu Ali Armağan Daloğlu’nun ilkokul yıllarında İngiltere’de yaşayan bir arkadaşıyla kurduğu mektup arkadaşlığını getirir akla. Uygulama heyecan vericidir. Üstelik kartpostal yazmak çok da yabancı olmadığı, hatta her yıl düzenli gerçekleştirmeye çalıştığı bir etkinliktir Pencuse Digital grubunun.

Grup bünyesinde yer alan BirKültür Girişim Platformu, müzeciliğe ve müzelerin tanıtılmasına verdiği önemle her yıl bir müze belirliyor ve o müzenin posta kartıyla yeni yıl dilekleri gönderiyordu. Artık çok yakınımızdakilerin bile el yazısını nerdeyse hiç görmediğimiz bu günlerde BirKültür tam da yapmak istediği şeyi gerçekleştirmeye çalışıyordu;  hızlı değişim süreci içerisinde oluşan tehditlere karşı kültürleri, kaybolmaya yüz tutmuş gelenekleri korumak, yaşatmaya çalışmak. El yazısıyla hazırlanan yeni yıl dilekleri geleneksel posta kartlarına geleneksel posta pulları yapıştırılarak gönderiliyordu.

Fakat şimdi bu Postcrossing uygulaması bu güzel etkinliğin kozmopolit bir yapıya kavuşmasına da olanak sağlayacaktı belki de. Haziran ayında müze olarak üyelik oluşturuldu. İlk postalar heyecanla gönderildi ve gelecek olanlar beklenilmeye başlandı. Halen Türkiye’den sisteme katılan tek müze olma özelliği de taşır Müze Kumbaram. Bir de müzenin Türkiye’nin ilk kumbara temalı müzesi olarak merak ettiği bir diğer konu “kumbara” nın başkaca dilde nasıl söylendiğidir? Belki dünyanın çok başka yerlerinden bu konuda başka öyküler dinlemenin zamanıdır.

Peki Postcrossing uygulaması nasıl işliyor tam olarak? Uygulama oluşturulan üyelik sonrası bir kartpostal gönderme talebi ile başlıyor, sistem tarafından belirlenen üye adresine, kartpostal kimliği ile gönderi yapılıyor. Posta kartı ulaştığında, alıcısı kartpostal kimliğini kullanarak bu kartı kaydediyor. Bu kayıt hangi ülkeden ve kimden geleceği sürpriz olan başka bir üyeden kartpostal almaya hak kazanmanızı sağlıyor. Uygulama hayata geçirildikten kısa süre sonra insanlar birlikte posta kartları yazmak için dünya çapında buluşmalar düzenlenmeye başlıyor. Bu buluşmalar ve güzel fikirleri sonrasında hayata geçirilen Dünya Kartpostal Günü ve buluşmaları takip ediyor.

 

2022 Dünya Kartpostal günü resmi kartpostalı

Bu yıl Dünya Kartpostal Günü için seçilen resmi posta kartı ile Müze Kumbaram ailesi de 1 Ekim’de müzenin bahçesinde bir etkinlik gerçekleştireceğini duyurdu. Tasarımcısının dünya barışına vurgu yaptığı posta kartları ile müzeciliğin birleştirici ve iyileştirici gücünden faydalanmanın hedeflendiği etkinlik aynı zamanda Türkiye’de gerçekleştirilecek tek buluşma olma özelliği de taşıyor. Uygulama ile ilk kez tanışacak misafirler için aynı gün uygulamanın kısa anlatımına da yer verilecek.

Müze, bu anlamlı günde posta kartlarından ve kumbaralardan oluşan, yalnızca bu güne özel olarak hazırlanmış bir serginin açılışını yapacağını da duyurdu. Bu güzel günü kutlamak, kartpostal yazmayı sevenlerle bir araya gelmek, kartpostallar aracılığı ile ulaşılacak posta kutularının sahiplerinde gülümsemeler yaratmak kulağa oldukça heyecan verici geliyor. Zamanımız az kaldı evet ama eşe dosta haber vermek, sevdiğimiz arkadaşlarımıza, kartpostal yazmayı seven dostlarımıza ulaşmak için hala biraz vaktimiz var gibi görünüyor. 1 Ekim’de görüşmek dileğiyle…

 

Görseller : https://worldpostcardday.com/

 

 

ÖZLEM YILDIRIM