Sanal müzemiz 24 saat açıktır

MÜZE KUMBARAM ARAŞTIRMA FONU (MKAF) 2023 KAZANANI İLE BULUŞTU

MKAF 2023 Seçici Kurul toplantısı

Müze Kumbaram toplumsal sorumluluk çerçevesinde, kuruluş yıl dönümü olan 12 Nisan  2022 yılında başlattığı araştırma fonu programına 2023 yılında da devam etti. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılı olması sebebiyle MKAF 2023’ün teması “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında gelecek kumbaram” olarak belirlendi. Bu bağlamda hem cumhuriyetin yüzyıllık birikimleri hem de bu birikimlerle geleceğe nasıl bir iz bırakılacağına yönelik olarak yapılacak, yüksek lisans ve doktora tezlerine hibe verilmesi kararlaştırıldı.

MKAF her sene Müze Kumbaramın kuruluş tarihi olan 12 Nisan’da başvurulara açılıyor. Bu sene de 12 Nisan 2023 tarihinde başvurulara açılan hibe programının son başvuru tarihi 12 Haziran 2023 olarak belirlendi. Bu süre zarfında MKAF 2023’e toplam 36 başvuru geldi. Bu 36 başvuru sahibinin 15 tanesi doktora öğrencisiyken 21 tanesi yüksek lisans öğrencisi idi; yine başvuranların 33 tanesi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyken 3  tanesi yabancı uyruklu öğrenci statüsündedir. Başvurular 26 üniversite ve 27 farklı disiplinden yapılmıştır.

Başvuruların sonlanmasının ardından MKAF yürütücü kurulunun daveti üzerine bir araya gelmiş olan MKAF 2023 seçici kurulu 19 Haziran 2023 tarihinde Müze Kumbaram ve BirKültür Girişim Platformunun İncek’te yer alan mekanında bir araya gelmişlerdir. Bu sene MKAF 2023 seçici kurulunda Prof. Dr. Fatih Aydın, Öğr. Gör. Dr. Füsun Kavalcı, Prof. Dr. Gonca Gökalp Alpaslan, Gülsün Kavuşur Yıldızhan, İsmail Seyrik, Serhat Tok ve Dr. Suzan Esirgen yer almışlardır. Seçici kurulun tüm günü kapsayan görüşmeleri sonucunda üç aday finale kalmıştır. Bu adaylar içerisinden tüm süreçleri başarıyla tamamlamış olan Ahmet Bilgehan Yıldız’ın “Anı Fotoğrafına Bakmak Üzerine Bir Gömülü Teori Araştırması” isimli doktora tezi hibe almaya değer görülmüştür.

 

MKAF 2023 kazananı Ahmet Bilgehan Yıldız

3 Temmuz 2023 tarihinde kazananın duyurulduğu MKAF 2023 töreni 17 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleştirildi. Tören, Müze Kumbaram ve BirKültür Girişim Platformu çalışanlarının yanında MKAF 2022 kazananı Şeyma Koyuncu, seçici kurul üyelerinden Öğr. Gör. Dr. Füsun Kavalcı, Gülsün Kavuşur Yıldızhan, İsmail Seyrik ve Serhat Tok’un katılımıyla gerçekleşmiştir.  Füsun Kavalcı’nın küratörlüğünde tekrar Kızılcaşar Galeri’de kurulmuş olan Ankara Kumbaram Sergisini ve Müze Kumbaramı ziyaretle başlayan etkinliğin devamında MKAF 2023 sertifika teslim töreni gerçekleşmiştir. Ahmet Bilgehan Yıldız’a beratı geçen senenin kazananı Şeyma Koyuncu tarafından takdim edilmiştir. Organizasyon devamında gelenekselleşen MKAF yemeğine geçilmiştir.

Müzeciliğin birleştirici ve iyileştirici gücüne her daim inanan ve müzelerin tanıtılmasına verdiği önemle hareket eden Müze Kumbaram, MKAF organizasyonuna her yıl müze ziyaretleri de eklemeyi önemsiyor. Bu noktadan hareketle MKAF koordinatörü Tolga Ulusoy ve Müze Kumbaram sanat tarihi uzmanı İbrahim Ethem Kandemir eşliğinde Ahmet Bilgehan Yıldız ile  Ankara’nın önemli müzeleri ziyaret edilmiştir. Sırasıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Rahmi Koç Müzesi, Ankara Etnografya Müzesi, Ankara Resim ve Heykel Müzesi ziyaret edilmiş, son olarak  Ankara Oyuncak Müzesinde gezi tamamlanmıştır.

Bugünün MKAF 2023 için önemli bir yeri var: 1 Eylül 2023, fonun ödemesinin ilk günü. Bu günle beraber MKAF için yeni bir adım daha atmış oluyoruz.

Müze Kumbaram Araştırma Fonu her yıl 12 Nisan’da başvurulara açılarak devam edecek, 2024 yılında da başvurularınızla  bilgi kumbaramızı birlikte büyütmek istiyoruz.

Tolga Ulusoy