Sanal müzemiz 24 saat açıktır

SANATÇININ İZİNDE BİR ANKARA SERGİSİ: “PARİS, İSTANBUL, NİCE”

İş Sanat Kibele Sanat Galerisi öncülüğünde 1988 yılında aramızdan ayrılan ressam Zeki Faik İzer’in “Paris, İstanbul, Nice” başlıklı sergisi, sanatçının doğumunun 118’inci yılında sanatsever Ankaralılar ile buluşuyor.

Sanata yaklaşımını düzensizliğine müzikalite ve ritim vermek üzerine oluştururken, sanatını “Ritmi desende buldum: Bazen hareketli, bazen sükûnet içinde” sözleriyle tanımlayan Zeki Faik İzer’in eserleri hep coşku doludur. Sanatçı yoğunlaştığı akımlardan kübizmle başladığı sanat hayatına ilerleyen dönemlerde desenler ve soyut figürlerle devam ederek çalışmalarını bu yönde sürdürmüştür. Resimlerinde içten gelen doğal bir kendiliğindenlik, neşe, dinamizm ve enerji hissedilir. Tuvallerindeki renkler, kıvrak fırça kullanımı ile oluşturulan lekeler ve dokular üst üste gelerek, resimde ifade edilmeye çalışılan düşünceyi ve duyguyu en üst seviyeye taşıyarak izleyene yansıtmaktadır.

Torunu Prof. Ayşegül İzer, sanatçıyı şöyle anlatıyor, “Doğayı olduğu gibi tasvir etmek yerine, sanatçı, duyguları ve iç dünyasını ortaya koymalı, gerçek olanın biçimini bozarak, kendi öznel duygularını ifade etmeye çalışmalı. Formüllerden ancak orta kaliteli sanat eseri çıkar. Fakat formüller, şaheser resimlerden çıkmıştır.” Prof. Ayşegül İzer ile Emre Zeytinoğlu’nun birlikte hazırladığı sergide aile arşivinde bulunan ve ilk kez gün yüzüne çıkan eserler bulunuyor.

 

Sergi, 31 Aralık 2023’e kadar Ankara Ulus’taki Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesinin 3. katında yer alan Ankara Sanat Galerisinde, Pazartesi hariç her gün 10.00 – 18.00 saatleri arasında ücretsiz ziyaret edilebilir.

Müzede Cumhuriyetimizin 100.yılı vesilesiyle hazırlanmış “Yaşasın Cumhuriyet! Atatürk Döneminde İktisadi Bağımsızlığın İlk Adımları isimli kıymetli sergiyi gezmenizi de memnuniyetle öneriyoruz.

Kaynak

: https://issanat.com.tr/sanat-galerileri/ankara-galeri/

İbrahim Ethem Kandemir