Sanal müzemiz 24 saat açıktır

UNUTULMAYA YÜZ TUTAN KARTPOSTAL KÜLTÜRÜ MÜZE KUMBARAM VE BİRKÜLTÜR ÇALIŞMALARI

BirKültür Girişim Platformu müzeciliğe ve müzelerin tanıtılmasına verdiği önemle 2020 yılında itibaren belirlediği bir müzenin kartpostalları ile yeni yıl dileklerini gönderme geleneği başlatmıştı. Bu gelenekte her yıl yüz posta kartı gönderimi hedeflendi. Bunlardan ilki İstanbul Modernin basmış olduğu kartpostal ile 2020 Aralık ayından 2021 senesine gönderdiğimiz mesajlar oldu.

İkinci olarak ise yeni kurulmuş olan Müze Kumbaram envanterlerinin çıkış noktasını içeren ‘Sallan Atta Çocuk Kumbara’ kartpostalı ile müze açılışını duyurmak üzere 2021 Aralık ayının son haftasında müzeler, kültür kurum ve kuruluşlarına gönderdik.

 

 

 

 

Üçüncü sırada Ankara Etnografya müzesinin kartpostalı hazırlayarak hem Türkiye ve dünyadaki erişilebilen etnografya müzelerine yeni yıl dilekleri hem de Ankara’daki hami müzemizin tanıtımı hedeflenerek 2022 yılı Aralık ayında gönderim işlemlerini tamamladık. Etnografya Müzesiyle daha önce de Ankara Kültür Yolu Festivali kapsamında “Bende Oradaydım” başlığıyla müzenin bahçesinde müzeyi ziyaret eden öğrenciler ile müzede gördükleri etkilendikleri nesneler üzerinden kartpostal hazırlama etkinliğini gerçekleştirmiştik.

 

Dördüncüsü ise bu sene 21 Aralıkta en uzun gecede göndermeyi hedefliyoruz. Hakan Keleş’in başarılı illüstrasyonlarından olan ‘Lilliputlar Serisi” çizimlerinden, Atatürk’ün II. Meclis Binası önünde yer aldığı çalışmasının basılı olduğu kartpostallarımızdaki tema doğrultusunda ülkemizde bulunan 23 Nisan okullarına ve kültür kurumlarına toplamda 100 adet kartpostal gönderimi yapılması planlanmıştır.
Cumhuriyetimizin 100. yılı münasebeti ile bu sene bir istisna yaparak Türkiye’de ve dünyadaki seçilen Cumhuriyet müzelerine 100 adet daha kartpostal gönderilmesi hedeflenmektedir.

 

 

2022 Dünya Kartpostal günü resmi kartpostalı

2023 Dünya Kartpostal günü resmi kartpostalı

Bütün bu kartpostal etkinliklerimizin yanı sıra Müze Kumbaram 2021 yılı Haziran ayında Postcrossing üyesi olmuş ve Ankara’daki etkinlik adreslerinden biri olmuştur. Bu kapsamda ilk olarak “World Postcard Day” doğrultusunda 1 Ekim 2022 tarihinde Türkiye’den sisteme dâhil olarak çeşitli ülkelere hem kartpostal göndermiş hem de almış olduk. Postcrossing organizasyonundan kısaca bahsedecek olursam, 2005 yılında Paulo Magalhães tarafından kurulan platformun günümüzde 209 ülkeden 804.517 üyesi mevcuttur ve organizasyonun amacı sitelerinde “herkesin dünyanın her yerinden kartpostal gönderip almasına olanak sağlamaktır!” şeklinde tanımlanmaktadır.

 

 

Kartpostallar ile olan alakamız çevremizin de dikkatini çekmiş olacak ki PTT ve Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu 2023 ‘Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı Uluslararası Pul Sergisi’nden haberdar edildik. Bu sergi Ulucanlar Cezaevi Müzesi Matbaa salonunda yapılmış ve bu kapsamda toplamda Postcrossing koleksiyonumuzdan 10 ülkeden 15 adet kartpostal ile bu sergiye katılım sağlandı. Böylelikle gelen ziyaretçiler ile hem bu deneyimi paylaşmak istedik hem de müzenin bilinirliği daha ön plana çıkmış oldu.

İbrahim Ethem Kandemir