Sanal müzemiz 24 saat açıktır

2023’ÜN ARDINDAN

Güzelliklerinin yanında zorluklarıyla da tamamladığımız, hem ülkemizde hem de dünyada yaşananların etkilediği bir yıl oldu 2023. Ülkemiz için hepimizi derinden etkileyen doğal afetler bir yanda diğer yanda Cumhuriyetimizin 100. yıl coşkusu bir arada yaşandı. Çoğumuz için epey karışık duygularla tamamladığımız bir seneydi de diyebiliriz…

BirKültür Girişim Platformu da bu sene pek çok etkinliğe imza attı. Önce biraz geçmişe dönecek olursak BirKültür Girişim Platformunun hayata geçirilme nedenlerinden birinin de 1999 yılında ülkemizde yaşanan deprem olduğunu ifade edebiliriz. Her hareket bir fikirle başlıyor,  deprem sonrası yaşanan bazı kayıplar, yarattığı güzel fikirlerle bu platformun hayata geçirilmesine vesile olmuştu. Bu sene yaşadığımız da en az 1999 depremi kadar derinden etkileyerek  BirKültür’ün kurulma nedeninin ne kadar önemli olduğunu bizlere tekrar göstermiş oldu. Sürdürülebilirlik en temel ilkelerinden oldu zaman içinde… Sergiler, işbirlikleri, etkileşimler…  Cumhuriyetimizin 100. yılı… BirKültür’ün izinde 2023 nasıl geçmiş birlikte bakalım…

II.Özel Müzeler Çalıştayı

Aziz Nicholas Üzerine Kültürümüzde Konuşulmayanlar

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından ikincisi düzenlenen “Ankara Özel Müzeler Çalıştayı” bu yıl Ulucanlar Cezaevi Müzesinde gerçekleştirildi. Müze Kumbaram’ın müdürü Özlem Dengiz Uğur ve sanat tarihçisi İbrahim Ethem Kandemir’in yanı sıra BirKültür Girişim Platformundan Tolga Ulusoy da 18 Ocak’ta bu çalıştayda yer aldı.

23 Ocak’ta “Demre Aziz Nikolas Üzerine Kültürümüzde Konuşulmayanlar” konu başlığı ile Erciyes Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü hocalarımızdan Sayın Prof. Dr. Nilay Çorağan yürütücülüğünde Kumbaramdaki Sohbetler kapsamında konuşma gerçekleştirdi. Bu etkinliğe altyapı sağlayıcılığı yapan BirKültür Girişim Platformu sayesinde bu konuşmaya karma yapı sağlanarak dijitalde de erişime açılmasını sağladı.

 

18 Mayıs’ta gerçekleştirilen sunum ve söyleşi posteri

Kumbaramdaki Oyuncaklar Oyun Bahçemde sergi kitabımızın editörleri

Kitabımızın tanıtım etkinliğinden…

 

 

 

 

 

 

 

 

18 Mayıs Dünya Müzeler günü bu yıl için çok daha başka anlamlarla da geldi. Dünya Müzeler Gününde ilk olarak “100 Yıllık Cumhuriyette Bayram Kutlamaları” başlıklı sunum ve söyleşiyi gerçekleştirildi. Çevrim içi katılımlarla da zenginleşen etkinlik sonrasında Ankara Oyuncak Müzesinde Özlem Dengiz Uğur ve Tolga Ulusoy ile birlikte benim de editörlerinden olduğum Kumbaramdaki Oyuncaklar Oyun Bahçemde sergi kitabının tanıtımı gerçekleştirildi. Ankara Üniversitesi’nin çok kıymetli hocalarından Sayın Bekir Onur’un onur konuğu olduğu etkinlikte farklı üniversitelerden hocalarımızı da ağırlama şansı bulduk, etkileşim ve katılımlarla birlikte büyüdük…

 

 

#GelecekteDe müzelerin gücüyle kurulan sürdürülebilir bir dünya görmek istiyoruz.

Kumbaramdaki Oyuncaklar kitabımız Başkent Üniversitesinde

5 Haziran’da Başkent Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümüne misafir olundu ve Kumbaramdaki Oyuncaklar Oyun Bahçemde sergimizde eseri ile yer alan genç sanatçı Erol Can Oktay ve bölüm öğrencilerine kitapları elden teslim edildi.

Son yıllarda iklim krizi artık daha fazla görünen bir sorun haline gelmeye başladı. Bu yaklaşan krize karşı herkes elinden geldiğince bir çaba içerisine girmiş bulunmakta, bu alanda farkındalığı arttırmak adına 15 Haziran’da Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Masal Şatosu ile #GelecekteDe sloganıyla mesajlar paylaşıldı. Müze Kumbaram ve BirKültür Girişim Platformu da “#GelecekteDe müzelerin gücüyle kurulan sürdürülebilir bir dünya görmek istiyoruz” sloganıyla bu aktivist faaliyete katılmış oldu.

 

MKAF 2023 kazananı Ahmet Bilgehan Yıldız ve seçici kurul üyeleri

Proje grubu Ankara Kumbaram sergisinde

TÜBİTAK Proje Grubu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

BirKültür için Müze Kumbram’ın hizmet sağlayıcısı ama aynı zamanda gönüllü ve sıkı bir takipçisi de demek yanlış olmaz herhâlde. Bu yıl da MKAF 2023 organizasyonu BirKültür Girişim Platformu tarafından gerçekleştirildi. Müze Kumbaramın yürüttüğü MKAF projesinin kazananı 19 Haziran’da yapılan seçici kurul toplantısı ile belirlendi. Kazanan “Anı Fotoğrafına Bakmak Üzerine Bir Gömülü Teori Araştırması” isimli doktora tezi ile “Ahmet Bilgehan Yıldız oldu.

22 Haziran – 22 Eylül tarihleri arasında Ankara Kumbaram sergisi BirKültür Kızılcaşar Galeri’de yer aldı. Serginin açılışında “Kültür ve Sanatın İyileştirici Gücü: Depremzede Üniversite Öğrencileri ile Psikososyal Temelli Müze Etkinlikleri” TÜBİTAK proje grubunu ağırlandı ve müze eğitimleri gerçekleştirildi.

BirKültür Girişim Platformu tarafından I. Meclisin kuruluşunun 100. yılında başlatılarak 2020-2023 yılları arasında, her yıl 23 Nisan – 19 Mayıs tarih aralığında gerçekleştirilmek üzere ‘BirKültür 23 Nisan Sergisi’ serisi planlanmıştı. 2023 yılında da bu sergi serisinin dördüncüsü gerçekleştirildi. Cumhuriyetimizin 100. yılı için dört yıldır hazırlanılan, katılımlarla büyüyen bir koleksiyona sahip olan bu sergi kutlamasını 29 Ekim’de Cumhuriyetimizin doğum gününde gerçekleştirdi.

2021 yılında Ankara Oyuncak Müzesi ve BirKültür Girişim Platformu ortaklığıyla Kumbaramdaki Oyuncaklar Oyun Bahçemde gerçekleştirilmişti. Farklı lokasyonlarda farklı temalarla ziyaretçileriyle iki kez daha buluşma şansı bulan sergi bu yıl 20 Ekim’de Kumbaramdaki Oyuncaklar “Cumhuriyetin 100. Yılına Armağan Bir Seçki ismiyle BirKültür Kızılcaşar Galeri’de yeniden ziyaretçileriyle buluştu.

Çanakkale INSEA Kongresi

Kumbaramdaki Sohbetler konumuz: Dondurma Denilince

Kumbaramdaki Sohbetler’in 31 Temmuz’daki konuğu Gıda Mühendisi Yaman Saraçlar oldu.

Müze Kumbaram ve BirKültür Girişim Platformu 4-8 Eylül tarihleri arasında INSEA Dünya Kongresi’ne katıldı. Bu kongre çerçevesinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniveritesine giden Müze Kumbaram Müdürü Özlem Dengiz Uğur, BirKültür Araştırma Direktörü Tolga Ulusoy, MKAF 2023 kazananı Ahmet Bilgehan Yıldız ve Müze Kumbaram ve BirKültür’ün kurucusu Ali Armağan Daloğlu orada uluslararası bir etkileşim içerisine girdiler. Ayrıca Özlem Dengiz Uğur ve Tolga Ulusoy Müze Kumbaram ve MKAF’ı tanıtan bir sunum da gerçekleştirdiler.

1 Ekim’de Müze Kumbaramda Dünya Kartpostal Günü Etkinliği gerçekleştirildi. Kartpostal gönderme çalışmaları BirKültür için oldukça önemli bir etkinlik olma özelliğine sahiptir. Zira BirKültür Girişim Platformu her sene sonunda tanıtmak istediği bir müzenin kartpostallarını alarak, eğer yoksa yaptırarak kartpostal gönderme kültürünü yaşatmaya çalışmaktadır. Her yıl o yılın teması doğrultusunda belirlenmeye çalışılan müze bu sene Cumhuriyet’imizin 100. yılı dolayısıyla II. Meclis binasında bulunan Cumhuriyet Müzesi olmuştur.

Yeni yıl hepimiz için sağlık ve güzelliklerle gelsin. O bizler için neler hazırladı bilmiyoruz ama BirKültür’ün 2024 yılı için güzel sürprizleri var onu yakınlardan bir göz olarak söyleyebilirim. Kültürel birikimleri birlikte arttırabilmek dileğiyle, hoşça kalın…

ÖZLEM YILDIRIM