Sanal müzemiz 24 saat açıktır

Dünyada Bir İlk: Museo del Risparmio

Merhaba değerli müze severler,

Bu platformdaki ilk yazımda sizlerle son derece keyifli ancak bir o kadar da beklenmedik bir müze deneyimimi paylaşmak istiyorum.

Museo del Risparmio ya da resmi olmayan çevirisiyle Tasarruf Müzesi, adından da anlaşılabileceği üzere ekonomi ile ilgili konularda ziyaretçilerini bilinçlendirmek yani finansal okuryazarlık adına Intesa Sanpaolo Bankası tarafından 2012 yılında açılmış. Daha önceden bir vesile ile varlığından haberdar olduğum ancak unutup Torino’da hangi müzeler var diye bakarken hatırladığım bu müzeyi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne de denk gelen serin ve yağışlı bir Torino gününde, şehrin belki de en ünlü ve kalabalık müzesi olan tam 200 yıllık Museo Egizio’dan hemen sonra gezme fırsatı buldum.

Bu ziyareti, ülkemizde benzer konularda faaliyet gösteren Müze Kumbaram’ın değerli ekibine de bildirmek istedim. Ancak haber vermemin sebebi sadece tematik olarak yakın olmaları değil, çok daha ilgili bir şekilde, aynı Müze Kumbaram’da olduğu gibi Museo del Risparmio’nun da geniş bir kumbara koleksiyonuna ev sahipliği yapıyor olmasıydı. Müze Kumbaram ekibi de bu müzeden haberdar olup takip ettiklerini ancak henüz düzenli bir iletişim kuramadıklarını ilettiler.

Esasen müze ilk açıldığında mevcut olmayan kumbara bölümü, 2017 yılında bir koleksiyonerin 100 ülkeden topladığı 1.665 farklı kumbarasını bağışlamasının ardından oluşturulmuş. Şu an sadece küçük bir kısmının sergilenebildiği koleksiyonun en eski kumbarası ise MS 17. yüzyıldan.

Tabii müze sadece bu anlattığım kısımdan oluşmuyor. Girişte de bahsettiğim gibi, finansal okuryazarlık bilincini oluşturmak ve geliştirmek amacıyla kurgulanmış müze, toplamda yedi bölümden meydana geliyor:

  • Temel ekonomik faaliyetlerin tarihsel gelişim içinde aktarıldığı: Bil – Know
  • Finansal terimlerin ve düzenlerin anlatıldığı: Öğren – Learn
  • Dante, Moliére, Shakespeare ve Hemingway’in ekonomiyle ilgili kendi deneyimlerini canlandırmalı videolar aracılığıyla paylaştığı: Anlat – Tell
  • Sinemanın ve sanatın ekonomi ile olan ilişkisinin filmlerden kesitlerle aktarıldığı: Düşle – Dream
  • Müzede anlatılan bilgiler ışığında tasarlanmış oyunların tekil veya çoklu bir şekilde oynanarak pekiştirilebileceği: Dene – Experiment
  • Kumbaraların bir kısmının sergilendiği: Tasarruflar – Savings
  • Müzenin maskotları olan For ve Mica’nın (2 karınca 😊) yönlendirmesiyle öğrenilenlerin test edebileceği ve para konusundaki algınızın ölçülebileceği: Test Et ve Eğlen – Test & Fun
  • Museo del Risparmio’da ayrıca yeni açılan ve bir görevli eşliğinde deneyimleyebileceğiniz BeğenAdmire başlıklı bir sanal gerçeklik bölümü var. Açıkçası sadece gelmişken denemeden olmaz diyerek oturduğum koltuktan son derece keyif alarak kalktım. Tahmin edilebileceği üzere yine ekonomi ile ilgili olan bu deneyim, pek çok farklı dönemden çeşitli sanat eserlerinin adeta içlerine girmenizi sağlayarak zamanın ekonomisinin aslında o eserlerde nasıl aktarıldığını bence epey eğlenceli, anlaşılır ve beklenmedik bir biçimde aktarıyor.

Elbette, bu deneyim süresince bana yardım eden görevliye ve akabinde diğer görevlilere Müze Kumbaram’ın varlığından ve yaptıkları benzer çalışmalardan bahsedip sosyal medya hesaplarını da gösterdim. Son derece ilgi gösterip (biraz da şaşırarak) iletişim bilgilerini almalarının ardından, o sırada ne yazık ki müzede bulunmayan kumbara bölümünün küratörünün en yakın zamanda bir e-posta göndereceğini belirttiler. Gerçekten de ben daha bu satırları yazdığım sırada küratör hanım çoktan iletişime geçerek ziyaretimden duyduğu mutluluğu bana ve Müze Kumbaram ekibine nazik bir dille aktarıp iki müze arasındaki iş birliği için somut ilk adımları da atmıştı.

Müzenin giriş ve çıkış yaptığınız bölümü de gerek kişisel eşyalarınızı kilitleyebileceğiniz ücretsiz dolapları gerek hediyelik eşya bölümünü de içeren bilet gişesiyle oldukça samimi ve ziyaretçi dostu bir alan olarak tasarlanmış. Tabii ben de ziyaretim sonrası buradan, Müze Kumbaram koleksiyonu için ufak bir hediye almayı ihmal etmedim. 😊

Her bir bölüme teker teker ekleyip hem tekrara düşmemek hem de sıkıcı olmamak adına genel olarak söylemek isterim ki tüm salonlardaki istasyonlar oldukça anlaşılır ve kolay kullanılabilir olmasının yanında İtalyanca ve İngilizce olmak üzere çift dilde (işitsel ve görsel) hazırlanmış. Öğretici ancak eğlenceli animasyonlardan etkileşimli hikayelere kadar geniş bir yelpazeye sahip bu istasyonları kullanmak ise girişte size tercih ettiğiniz dile göre (İtalyanca veya İngilizce) verilen bir kart ile mümkün oluyor. Oturma yerleri dahi gayet konforlu olan müze mekânı ferah ve benim şansıma, gezerken kimse olmamasından kaynaklı son derece sessizdi.

 

Ziyaretimin ardından, müzenin sosyal medya hesapları ve internet sitesini de incelediğimde bilgilendirici içeriklerle güncel paylaşımlar yaptıklarını görerek takibe aldım. Ek olarak bu müzenin International Federation of Finance Museums (IFFM) yani Uluslararası Finans Müzeleri Federasyonu kurucu üyeleri arasında bulunduğunu ilgilileri için özellikle belirtmek isterim.

Yazıyı bitirirken özetleyecek olursam hem müzenin koleksiyonu hem aktarımı hem de görevlilerin yardımseverliği ziyareti benim için unutulmaz, dahası önceden de vurguladığım gibi şaşırtıcı bir hale getirdi. Müze Kumbaram ile iletişimlerini sağlamaya yönelik adımları atabilmek de ayrıca mutluluk verici ve anlamlıydı.

Huzurlu ve keyifli müze ziyaretleri dileklerimle.

Levent Tökün