Sanal müzemiz 24 saat açıktır

Heritage İstanbul 2021 Fuarın Ardından  

Heritage İstanbul Fuarı; Türkiye’de kültürel miras bilincinin artması ve korunması konularını misyon edinmiş ve bu misyon doğrultusunda ürün, hizmet ve teknolojilerin geliştirilmesini hedefleyen koruma, restorasyon, arkeoloji, müze, teknoloji fuarı ve konferanslarının bütününü oluşturmaktadır.

Fuar her sene düzenli olarak geçekleştirilirken 2020 senesinde pandemi nedeniyle ertelenmiş ve 2020 yılında gerçekleşmesi düşünülen fuar 2021 yılında yapılabilmiştir. Katılım planı ve katılımcı sayısını göz önüne aldığımda pandeminin etkisinin bu fuarda daha net görüldüğü söylenebilir.

Katılımcılardan ilk olarak dikkatleri üstüne çeken Fibula Museum Showcase firmasına uğradım. Kurulacak olan müzeler ve galeriler için vitrin, sergileme ve saklama alanları hakkında detaylı bilgiler aldım.

Bunların yanı sıra depolama teknolojileri hakkında da detayları projeler dahilinde değerlendirebileceklerinin bilgisini verdiler.

   

 

 

 

 

 

 

 

Tonwelt

 

 

Sonraki ziyareti Tonwelt Guiding Solutions ile gerçekleştirdim. Bu firma kurulacak müzelere farklı dillerde sesli rehberlik hizmeti sağlama araçları sağlamaktadır.  İşitme ve görme engelli ziyaretçilerin de müzelerden faydalanabilmesi için bu tür uygulamalar son dönemde gittikçe önem kazanmaktadır. Firma ile görüşme sonunda proje doğrultusunda çalıştıklarını ihtiyaçlar doğrultusunda destek verebileceklerini belirttiler.

 

 

 

 

Diğer katılımcı olan Lukko Müze Teknolojileri ile görüşme fırsatı oldu. Bu firma müzelerin ve galerin mekân güvenliği, vitrin, depo gibi mekanların güvenlik gereksinimleri için malzeme sağlamaktadır. Bu görüşmem sırasında akıllı kilitleme sisteminin tanıtımını izledim. Firmanın ürettiği anahtarlar elektrik olmaksızın kullanıcı kaydını saat ve tarih olarak tutmaktadır. Bu sistem uzaktan erişimle kontrol edilebilmektedir. Firma aynı zamanda müze, sanat galerileri ve diğer hassas korunması gereken mekânlar için sensörler üretmekte ve bu sensörler nem, titreşim, ışık gibi birçok faktörü denetlemektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sırasıyla ihtiyaçlar doğrultusunda gezerken Highlights Aydınlatma ile görüştüm. Bu firma hazır aydınlatmaların yanı sıra müze ve galeri alanları için vitrinler, ana mekân aydınlatmaları üretmektedirler. Plan ve projelerimiz doğrultusunda destek verebileceklerini söyleyerek beni uğurladılar.

 

 

 

 

 

 

 

 

Son İki durağım ise restorasyon ve konservasyon firmalarıydı, bunlardan ilki Demir Restorasyon ve Konservasyon firmasıydı. Bu firma ile görüşmemde asitsiz kâğıt, silika jel gibi malzemeler hakkında bilgi aldım. Bu malzemelerin depolarda kullanılmak üzere koruyuculuğu yüksek olduğundan birçok firmanın da tercih ettiklerini belittiler. Bu firma aynı zamanda restorasyon uygulamalarına da destek vermektedirler.

Diğer firma ise Acanthus Restorasyon ve Konservasyon malzemeleri firması ile görüştüm ve müze ve galerin ihtiyaçları dahilinde malzeme tedariği ve toptan perakende sunabileceklerinin bilgisini aldım.

Aynı stant içinde bulunan Alman Menşeili Glasbau Hahn firması temsilcisi ile de müze vitrinleri sergileme araçları ve diğer yeni teknolojiler üzerine konuştuk.

 

 

 

 

 

 

 

Bu sene ilki düzenlenecek olan Halikarnassos Heritage Kültürel Miras Festivali olarak 8-17 Ekim Tarihlerinde Bodrum’da gerçekleşeceğinin bilgisini aldık.

İbrahim Ethem Kandemir